4 bijzondere paddenstoelen in de moderne samenleving

4 bijzondere paddenstoelen in de moderne samenleving

Mushrooms4Life paddenstoelsupplementen paddenstoelen mushrooms

Wist je dat 30% van het DNA van mensen overeenkomt met dat van een paddenstoel. Wie had dat gedacht? Veel stoffen die paddenstoelen bevatten zijn heel nuttig voor ons. In vele oude culturen worden paddenstoelen al veel lanmger succesvol ingezet in de geneeskunde. Tegenwoordig raakt de wetenschap ook steeds meer geïnteresseerd in de voordelen van deze medicinale paddenstoelen. Binnen ons assortiment vind je diverse paddenstoelsupplementen van de – op dit moment – populairste paddenstoelen. Welke paddenstoel past bij jou? Wij beschrijven in dit blog de vier populairste. 

  • Reishi
  • Cordyceps
  • Lion’s mane
  • Chaga

Werkzame stoffen 

Alle medicinale paddenstoelen bevatten een bepaald palette aan werkzame stoffen. Juist door de verhouding tussen deze stoffen maakt dat iedere paddenstoel uniek is en toepasbaar voor specifieke doeleinden. De werkzame stoffen die je met name in paddenstoelen vindt, zijn: 

  • Triterpenen 
  • Essentiële suikers
  • Antioxidanten
  • Essentiële aminozuren 

Afhankelijk waarvoor jij paddenstoelen wilt gebruiken, is er een paddenstoel die bij je past. Binnen de paddenstoelsupplementen vind je diverse unieke paddenstoelen met elk hun eigen hoeveelheid aan werkzame stoffen. Het verschil tussen deze vier bijzondere paddenstoelen leggen we jou hieronder haarfijn uit. 

1. Reishi

Reishi heeft een lange geschiedenis in het oude China. Al vrij snel werd deze paddenstoel opgenomen in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daar werd deze paddenstoel voor uiteenlopende doeleinden ingezet. De Reishipaddenstoel is met name zo bijzonder door de hoeveelheid triterpenen in de sporen en het vruchtlichaam. De sporen bevatten zelfs driemaal zoveel triterpenen als het vruchtlichaam. Triterpenen hebben een adaptogeen effect wat ondersteunt bij het bereiken van een homeostase oftewel een natuurlijk evenwicht onder wisselende omstandigheden. 

2. Cordyceps

Cordyceps is net als Reishi een adaptogeen. Over Cordyceps doen vele verhalen de ronde. Het schijnt dat het Chinese sportteam tijdens de olympische spelen (eind vorige eeuw) Cordyceps gebruikten als supplement. Toevallig is dat zij juist dat jaar het ene na het andere record hebben verbroken. Zij geloofden dat hun top sportprestatie kwam door het gebruik van Cordyceps. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Toevallig is het natuurlijk wel. Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is, is er aangetoond dat cordyceps bepaalde stoffen bevat. Enkele voorbeelden: cordycepine, nucleotides, polysachariden, sterolen, spoorelementen en mineralen. 

3. Lion’s Mane

Lion’s Mane is misschien wel één van de mooiste paddenstoelen. Hij is roomwit en heeft gelijkenissen met de manen van een leeuw. Vandaar ook de naam van deze mushroom. Lion’s Mane werd vroeger volop gebruikt door boeddhistische monniken. Zij gebruikten deze paddenstoel om hun hersenkracht en focus tijdens meditaties te vergroten. Deze paddenstoel is met name zo bijzonder door de hoeveelheid essentiële suikers die het bevat. 

4. Chaga

Chaga is een gewaardeerde tonische paddenstoel. Deze paddenstoel bevat grote hoeveelheden antioxidanten, waaronder het antioxidant-enzym superoxide-dismutase (SOD). Dit enzym staat bekend vanwege zijn balancerende effect op de vrije radicalen. Daarnaast bevat de Chaga paddenstoel bèta-glucaanrijke polysacchariden en andere actieve verbindingen, zoals betulinezuur.

Ook paddenstoelsupplementen proberen? 

Wil jij nu ook één of meerdere paddenstoelsupplementen uitproberen? In ons assortiment vind je deze vier paddenstoelen en meer. Unieke combinaties, in poeders of handige smaakloze capsules.