5 nutritionele voordelen van paddenstoelen

5 nutritionele voordelen van paddenstoelen

5 nutritionele eigenschappen van paddenstoelen

Ooit werden paddenstoelen bespot, omdat ze geen voedingswaarden zouden hebben. Dit zou kunnen komen met de associatie van gekleurd voedsel. Neem bijvoorbeeld bosbessen of rode biet. Door de diepe kleuren associëren we dit als gezond en met vele belangrijke voedingsstoffen. Paddenstoelen daarentegen hebben een beige uiterlijk en zien er soms zelfs wat minder aantrekkelijk uit. Desondanks zitten ze wel vol met belangrijke voedingsstoffen.

Onderdeel van het schimmelkoninkrijk

We beschouwen paddenstoelen als groenten, maar eigenlijk maken ze deel uit van het schimmelkoninkrijk. Ze bevatten weinig calorieën, geen cholesterol, hebben en uitstekend aminozuurprofiel en goede hoeveelheden oplosbare vezels.

1. Vitaminen en mineralen

Paddenstoelen ook veel vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, selenium, kalium, magnesium, koper, zink en meer. Sommige paddenstoelen bevatten ook vitamine D als ze aan zonlicht worden gekweekt of blootgesteld.

2. Triterpenen

Triterpenen zijn een subklasse van terpenen. Terpenen worden in grote concentraties aangemaakt door planten, bomen, bloemen en paddenstoelen. Het geeft geur, smaak en helpt bij de bescherming tegen insecten. Heel lang dachten we dat dat het was, maar vrij recent is ontdekt dat terpenen ook een nuttige functie heeft voor het menselijk lichaam. Triterpenen schijnen het lichaam te helpen bij de aanmaak van antihistamine.

De paddenstoel die uitblinkt vanwege zijn triterpenen is de Reishi. En dan met name de de sporen van de Reishi. De sporen produceren driemaal meer triterpenen dan het vruchtlichaam zelf. Dit is ook een van de redenen dat wij een hele spore-productlijn hebben opgericht. Triterpenen bieden zoveel mooie voordelen.

3. Essentiële aminozuren

Ons lichaam heeft aminozuren nodig om te functioneren. De bouwstenen van eiwitten bestaan uit aminozuren. Een eiwit is opgebouwd uit een lange keten van aan elkaar gekoppelde aminozuren. Eiwitten spelen op hun beurt weer een belangrijke rol bij de aanmaak van lichaamscellen die overal in ons lichaam terugkomen, waardoor aminozuren essentieel zijn voor ons lichaam. We maken ongeveer 13 aminozuren zelf aan, de overige 9 moeten we binnenkrijgen via voeding. De paddenstoel die uitblinkt in essentiële aminozuren is de Shiitake. Per 100 gram heb je ongeveer 17 gram eiwit.

4. Antioxidanten

Antioxidanten vangen de vrije radicalen in ons lichaam. De vrije radicalen kunnen een hoop schade aanrichten in je lichaam en dan met name onze cellen en DNA. Ze worden ook vaak oxidatieve stress genoemd. Daarom is één van de meest waardevolle voedingsstoffen van de paddenstoelen de antioxidanten, zoals selenium, ergothioneïne en glutathion. Oftewel de belangrijkste antioxidanten en verdedigers van cellen. De paddenstoel die uitblinkt in deze stof is toch wel de Chaga.

5. Polysachariden

Paddenstoelen bevatten ook belangrijke verbindingen, zoals polysachariden. En dan met name de bèta-glucanen. Oftewel ketens van glucose die in planten voorkomen (koolhydraten). Bèta-glucanen hebben een hoop invloed op diverse processen in het menselijk lichaam.

Dagelijks de kracht van paddenstoelen

Zoals je ziet bevatten paddenstoelen vele waardevolle stoffen. Elk jaar opnieuw worden er weer nieuwe stoffen en paddenstoelensoorten ontdekt. Het schimmelkoninkrijk is zo groot. Momenteel hebben we alleen nog maar het oppervlakte bereikt met de mogelijkheden en soorten van paddenstoelen.

Door paddenstoelenpoeders, capsules of in de vorm van een drankje toe te voegen aan je dagelijkse dieet, geef jij jezelf elke dag weer een oppepper met de kracht van de paddenstoel.

Bekijk onze producten »