De meest waardevolle onderdelen van paddenstoelen

De meest waardevolle onderdelen van paddenstoelen

Blog: de verschillende onderdelen van paddenstoelen

Paddenstoelen zijn bijzondere en mystieke verschijningen van Moeder Natuur. Nog steeds weten we niet alles van ze af. Ze behoren niet tot de planten of dieren. Ze hebben een hele eigen categorie: schimmels. Momenteel zijn er maar liefst meer dan 3.000 verschillende soorten bekend. Van enkelen weten wij pas sinds kort de gezondheids- en therapeutische voordelen. Ondanks dat ze allemaal verschillend zijn, hebben ze wel een drietal onderdelen die gelijk zijn.

1. Sporen

Sporen is het belangrijkste kenmerk van de paddenstoelen. Zonder sporen kunnen ze zich niet voortplanten. Aan het einde van hun groeicyclus verspreiden ze uit hun sporen miljoenen microscopisch deeltjes in de lucht om nieuwe paddenstoelen in hun omgeving te kunnen laten groeien. Dit is vergelijkbaar met het stuifmeel van planten. Bij sommige paddenstoelen, de bekendste is bijvoorbeeld Reishi, hebben de sporen naast de voortplanting ook een waardevolle functie voor de mens. De sporen van de Reishi zitten namelijk vol met triterpenen. Triterpenen helpen bij de aanmaak van antihistamine. Daarom hebben wij ook een gehele productlijn aan deze bijzondere sporen van de Red Reishi ontwikkeld.

Wil je meer weten over de sporen van de Reishi? Lees dan ook de blog van De Gezonde Wereld.

Verder nog good to know: sporen zijn niet verteerbaar door het lichaam. Ze hebben een harde coating die is gemaakt van chitine. Chitine is een van de sterkste stoffen op aarde. Eet daarom nooit zomaar de sporen van een paddenstoel op. Met onze Reishi-sporen kraken we de celwand bij lage temperaturen, waardoor we de waardevolle stoffen uit de sporen kunnen verzamelen in bijvoorbeeld een capsule.

2. Mycelium

Mycelium is een netwerk aan draden onder de paddenstoel. Je kunt het daarom ook vergelijken met de wortels van de paddenstoel. Het is een verborgen ondergronds netwerk dat ver onder de bosbodem reikt. Via het mycelium neemt de paddenstoel voedingsstoffen op uit de bodem om te groeien. Dit kunnen zowel goede als slechte stoffen zijn. De paddenstoel reinigt als het ware de grond om zich heen van slechte stoffen, als die er zijn. Om deze reden worden paddenstoelen ook vaak de schoonmakers van de natuur genoemd. Dit opruimen gebeurt door het mycelium en is daarom ook van vitaal belang voor de gezondheid van onze planeet. Naast het opruimen van stoffen bevordert het ook de afbraak van plantaardig materiaal en is het een belangrijke voedselbron voor veel ongewervelde bodemdieren.

3. Vruchtlichaam

Het vruchtlichaam van een paddenstoel is hetgeen waaraan je de paddenstoel kunt onderscheiden en herkennen. Je vindt het vruchtlichaam van de paddenstoel altijd boven de grond, het is vlezig, vaak eetbaar en bevat de meest waardevolle eigenschappen. Om het meeste uit het vruchtlichaam te halen wordt er vaak een heetwater- of ethanolische extractie methode gebruikt om de hardere celwanden af te breken, en de waardevolle stoffen te kunnen bereiken. Naast werkzame stoffen bevat het vruchtlichaam van de paddenstoel ook de nodige mineralen, vitamines en tal van voedingsstoffen.

Welke paddenstoel ga jij uitproberen?

Dit waren de verschillende onderdelen – en meest waardevolle – van de paddenstoel. Ondanks dat we wel enigszins begrijpen hoe het gros van de paddenstoelen ‘werkt’, weten we lang nog niet alles. We beginnen pas net de geheimen van Moeder Natuur te ontrafelen. Paddenstoelen begrijpen is daarin pas stap één.

Met onze paddenstoelsupplementen vind je de krachtigste en meest waardevolle onderdelen van deze zwammen. Dankzij een zorgvuldig productieproces behouden we waardevolle verbindingen en stoffen. In ons assortiment vind je een combinatie van de zes populairste paddenstoelen terug. Verkrijgbaar in poeder, capsules of smakelijke mushroomdranken. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Bekijk al onze paddenstoelsupplementen »