Verlichting van hooikoorts met paddenstoelensupplementen

Seizoensgebonden allergieën komen vaak voort uit een verstoord evenwicht in het immuunsysteem, dus ondersteuning hiervan is onze eerste prioriteit. Medicinale paddenstoelen hebben verschillende werkingen en kunnen verschillende onderliggende factoren aanpakken die betrokken zijn bij de allergische reactie. Paddenstoelen zijn immuunmodulerend*, ze kunnen ons immuunsysteem ondersteunen om optimaal te functioneren* en onze verhoogde reactie op allergenen verminderen*, waardoor hooikoorts wordt verlicht.

Regulering van het immuunsysteem

Het is de tijd van het jaar die allergiepatiënten vrezen. Voor velen kan het pollenseizoen een ellendige tijd zijn, waarin ze te maken hebben met seizoensgebonden allergieën en de symptomen die ze veroorzaken. Hooikoorts wordt veroorzaakt door antilichamen tegen specifieke pollen die – wanneer ze in de ogen, neus of keel terechtkomen – een reeks reacties veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat onze mestcellen histamine vrijgeven, wat veel van de onaangename symptomen zoals niezen en jeuk veroorzaakt. Er zijn natuurlijke manieren om je afweer in deze tijd van het jaar te ondersteunen en medicinale paddenstoelen kunnen je helpen hooikoorts te verlichten*.

Reishi

Reishi paddenstoel lijkt de meeste voordelen te bieden voor mensen met een allergie. De paddenstoel is rijk aan triterpenoïde verbindingen zoals lanostan, dat ontstekingsremmend en histaminewerend werkt*. Het helpt de mestcellen te stabiliseren die histamine afgeven*.

Reishi bevat ook immuunmodulerende polysacchariden die de overreactie van de immuunrespons verminderen* en de histamine- en ontstekingsniveaus omlaag brengen*. Het pakt zowel de symptomen als de hoofdoorzaak aan van een onevenwichtige immuniteit die verantwoordelijk is voor hooikoorts en andere allergieën.

Leverondersteunend

Het is ook belangrijk om andere systemen in het lichaam te versterken die verband kunnen houden met allergische reacties. Een optimale werking van de lever is belangrijk om alle overgebleven histamine uit het bloed te verwijderen. Als de lever het moeilijk heeft onder het gewicht van andere gifstoffen, wordt histamine niet verwijderd en kunnen allergieën het gevolg zijn. Zowel Maitake als Reishi zijn ondersteunend voor de lever* en helpen de leverfunctie te beschermen*.

Spijsvertering

De darmen, die vaak de sleutel vormen tot de algehele gezondheid, kunnen ook een rol spelen bij allergieën, waarbij het lekkende darmsyndroom in verband wordt gebracht met een verhoogde immuunreactiviteit en allergische reacties. Het ondersteunen van ons microbioom en de spijsverteringsfunctie is belangrijk en Lion’s Mane is veelbelovend voor het ondersteunen van de darmslijmvlieslaag*.

Adaptogenen

Stress kan ook allergieën en hooikoorts symptomen verergeren, omdat cortisol dat vrijkomt als we gestrest zijn de immuunfunctie verlaagt en onze afweer verzwakt. Paddenstoelen zijn adaptogene stoffen die het lichaam helpen zich aan te passen aan verschillende soorten stress en het weer in balans te brengen*.

Een beetje hulp van onze paddenstoelenvrienden kan ons helpen om de hoofdoorzaak van allergieën aan te pakken* in plaats van alleen maar pillen te slikken om de symptomen te maskeren en zo hooikoorts te verlichten. Medicinale paddenstoelen kunnen ons immuunsysteem reguleren*, onze ontgifting optimaliseren* en de gezondheid van onze darmen ondersteunen*, waardoor het lichaam weer in balans komt en onze afweer onder stress wordt versterkt*. Paddenstoelen kunnen het hele jaar door veilig gebruikt worden als preventie en we raden aan om ze zowel ter voorbereiding op als tijdens het seizoen te nemen om hooikoorts te verlichten*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.